dissabte, 8 de febrer del 2014

Música de jazz a l'Auditori (1)

Música de jazz és un espectacle didàctic que interpretarà el proper dia 11 de febrer de 2014 la Banda Simfònica Municipal a l'Auditori Enric Granados en dues sessions matinals (10 h i 11.45 h) i que va adreçada a l'alumnat d'ESO dels instituts de Lleida i comarques.

Fruit de la col·laboració entre la Banda -gràcies a la predisposició del seu director, Amadeu Urrea- i el Seminari de professorat de música del curs passat, va sorgir la possibilitat que els docents de secundària participéssim en la creació d'aquestes audicions escolars, especialment pel que fa a la vessant pedagògica. Així, doncs, amb el Lluís Herrera vam recollir la proposta i ens vam posar a treballar sobre un nou concert dedicat al jazz, que ara us presentem. Durant l'estiu i la tardor vam elaborar el material següent:

  1. La guia didàctica que acompanya l'audició per tal que el professorat pugui treballar el tema del jazz abans i després del concert. (podeu trobar una versió simplificada al web de la Regidoria d'Educació de La Paeria a l'apartat Guies didàctiques - Audicions)
  2. El guió de l'espectacle; és a dir, el text que dramatitzarà una veu en off i que serà la columna vertebral del concert. Per aquesta ocasió, ens hem imaginat que és un músic de jazz, fill d'esclaus, que ens explica en primera persona la vida de la seva família i, per extensió, la cultura de la comunitat afroamericana. Hem intentar crear un text amè i amb alguns tocs d'humor per tal de mantenir l'atenció de l'alumnat, mentre els anem explicant conceptes musicals (improvisació, esquema de pregunta-resposta, riff, big-band, roda de blues etc.) i històrics (l'esclavitud, la guerra de secessió, la màfia, el crac del 29 etc.)
  3. El repertori del concert. Nosaltres vam proposar un seguit de temes i l'Amadeu Urrea, en funció dels assaigs i del seu propi repertori, ha acabat d'escollir la música de l'audició. Es tracta que hi hagi una mostra diversa d'estils; des dels work songs fins el swing, passant pel gospel, el ragtime, la música de banda, el blues i l'estil New Orleans.
  4. I, finalment, una presentació multimèdia que es projectarà a l'escenari per reforçar les explicacions del narrador i la música de la banda en format Prezi (cliqueu a l'enllaç o a la imatge):

Esperem que aquesta proposta agradi a l'alumnat i restem oberts als vostres suggeriments per tal de millorar aquesta activitat. Us informo també que el diumenge dia 23 a les 7 de la tarda es farà el mateix espectacle per al públic en general.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada