dijous, 26 de febrer del 2015

Jazz a l'Auditori (febrer 2015)

Música de jazz és un espectacle didàctic que es va crear el curs passat fruit de la col·laboració entre la Banda Municipal i el Seminari de professors/es de música. Així, doncs, va sorgir la possibilitat que els docents de secundària participéssim en la creació d'aquestes audicions escolars, especialment pel que fa a la vessant pedagògica. Amb el Lluís Herrera (INS Ronda) vam recollir la proposta i ens vam posar a treballar sobre un nou concert dedicat al jazz i els seus antecedents.

Aquest any s'ha interpretat el dijous 26 de febrer (10 h) i hi han assistit uns 700 nois i noies d'ESO de diversos instituts de la ciutat. Nosaltres hi hem anat amb 3r d'ESO i, pels comentaris que ens han fet, sembla que els ha agradat força.



El material que vam preparar és el següent:
  1. La guia didàctica que acompanya l'audició per tal que el professorat pugui treballar el tema del jazz abans i després del concert. (podeu trobar-la al web de la Regidoria d'Educació de La Paeria a l'apartat Guies didàctiques - Audicions)
  2. El guió de l'espectacle; és a dir, el text que dramatitza una veu en off i que és la columna vertebral del concert. Per aquesta ocasió, ens hem imaginat que és un músic de jazz, fill d'esclaus, que ens explica en primera persona la vida de la seva família i, per extensió, la cultura de la comunitat afroamericana. Hem intentar crear un text amè i amb alguns tocs d'humor per tal de mantenir l'atenció de l'alumnat, mentre els anem explicant conceptes musicals (improvisació, esquema de pregunta-resposta, riff, big-band, roda de blues etc.) i històrics (l'esclavitud, la guerra de secessió, la màfia, el crac del 29 etc.)
  3. El repertori del concert. Nosaltres vam proposar un seguit de temes i l'Amadeu Urrea, en funció dels assaigs i del seu propi repertori, ha acabat d'escollir la música de l'audició. Es tracta que hi hagi una mostra diversa d'estils; des dels work songs fins el swing, passant pel gospel, el ragtime, la música de banda, el blues i l'estil New Orleans.
  4. I, finalment, una presentació multimèdia que es projecta a l'escenari per reforçar les explicacions del narrador i la música de la banda en format Prezi (cliqueu a l'enllaç o a la imatge):

COMENTARIS: tot l'alumnat de 3r heu de fer un comentari en aquesta notícia del bloc de música per tal de donar la vostra opinió personal sobre l'activitat (NO ho farem a classe i recordeu de posar el vostre nom, cognoms, grup i SOBRETOT que cal escriure correctament). Si no teniu correu gmail, escriviu el comentari com a Anònim i poseu el vostre nom al final del text.

1 comentari:

  1. A mi personalment la música de jazz no m'agrada gaire, no obstant això trobo que el concert va ser interessant ja que a la pantalla i el narrador explicaven la història d'aquest estil molt similar a com ho havia explicat el professor a classe al primer trimestre. Jo trobo que va ser divertit ja que el director ho feia bé i els cantants en segons quina cançó s'aixecaven i cantaven una mica. També em va agradar que el director ens fes participar una mica.

    Francesc Orteu 3r ESO C

    ResponElimina