diumenge, 19 de febrer del 2012

El jazz és música d’adults?


A classe sempre intento posar exemples auditius d’estils diversos encara que, com és lògic, tots tenim les nostres preferències. Per exemple, una de les meves debilitats (de la clàssica ja en parlarem en un altre escrit) és el jazz i, per això, el treballem força durant el primer trimestre de 3r i, a més, acostumo a posar sovint audicions d’aquesta música a la resta de cursos.
Ara bé, per experiència, he constatat que és un estil que els costa d'entendre a la majoria de nois i noies i que s’allunya força dels seus gustos musicals. Per motivar-los una mica he anat elaborant material didàctic sobre el tema com la WebQuest sobre el blues o el JClic sobre el jazz... però no n’hi ha prou.
Reflexionant sobre aquesta qüestió he pensat alguns cops que potser una part del problema és que la majoria dels intèrprets -com passa també amb la música clàssica- són músics adults i que l'alumnat veu el jazz, malgrat el seu origen popular, com una música més aviat elitista i per a gent gran.
Amb tot això, el curs passat vam tenir l’oportunitat d’escoltar l’Orquestra de Cambra del Conservatori de Lleida, formada per adolescents que estudien el grau professional, i vaig comprovar que l’alumnat estava molt més atent al veure que els intèrprets eren nois i noies com ells. Potser, doncs, no n’hi ha prou amb escoltar i veure música de qualitat sinó que cal pensar també en qui la interpreta.
Per tant, si podia trobar intèrprets de jazz de la seva edat, potser això els cridaria més l’atenció vers aquest estil però poques vegades he escoltat jazz interpretat per adolescents. Buscant, buscant, però, vaig trobar l’extraordinària Sant Andreu Jazz Band la qual, sota la genial direcció de Joan Chamorro, aplega un conjunt de nois i noies (amb la meravellosa veu de l’Andrea Motis) que interpreten jazz a un nivell realment sorprenent.

Us enllaço un parell de vídeos com a exemple. Si després d’escoltar-los encara no us agrada una mica el jazz és que, realment, no us agrada el jazz, què hi farem!

1. Sant Andreu Jazz Band al Palau de la Música interpretant el divertit “Bli blip” de Duke Ellington



2. L’Andrea Motis cantant i tocant el clàssic “Basin Street blues



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada