dijous, 6 de març del 2014

Smartphones en un concert, en una obra de teatre, en una classe...

A la majoria de docents ens preocupa l'ús que l'alumnat fa del seu telèfon mòbil. És una qüestió complexa que, malauradament, no sabem ben bé com afrontar. Com a tutor també sé que a moltes famílies els neguiteja la dispersió, la manca de concentració, l'addicció o, simplement, la pèrdua de temps que pot provocar un ús incontrolat i irreflexiu d'aquesta eina. Sense negar en cap moment les seves bondats i la seva enorme utilitat, penso que, entre tots, hem de fer una reflexió molt seriosa amb la finalitat d'ajudar els nois i noies a fer un ús racional dels seus telèfons (si és que encara els podem anomenar així!).

En una entrada anterior ja vaig fer una reflexió en veu alta sobre el tema dels telèfons en un concert de música però, després d'un seguit de sortides aquests dies amb l'alumnat de 3r, concretament a un concert, a una pel·lícula i a una obra de teatre, penso que cal tornar-ho a comentar. 

Us he de dir que -com a professor de música que pretén ensenyar a escoltar-la als adolescents- m’he quedat perplex (un cop més!) que molts nois i noies fossin incapaços d'estar 50 minuts sense enviar, mirar o comentar un whatsapp (els continguts dels missatges, no els comentem perquè donarien per una altra entrada sencera). Jo estava a la darrera fila de l'Auditori, per exemple, i vaig quedar astorat en veure una mar de llums rectangulars i centenars de dits escrivint a tota velocitat durant tot el concert!


Després de fer la reflexió posterior amb l’alumnat de totes les classes, vaig constatar que pocs nois i noies van trobar rellevant aquest fet. Encara més, consideraven que això era normal, que no n'hi havia per a tant, que era un antiquat i un exagerat. Fins i tot alguns es van enfadar d'allò més quan els vaig avisar diverses vegades i els vaig intentar fer apagar el telèfon. Que què m'havia pensat de no deixar-los respondre el comentari d'un/a company/a assegut/a dues files més avall!

Ho vaig comentar amb els tutors i tutores i vaig veure que no tothom li donava tanta importància... i això encara em va deixar més intranquil. L'argument que també ho fan els adults, què voleu que us digui, no em convenç (i menys com a docent). Està clar que nosaltres (professorat, família i societat en general) actuem com a model i, si de veritat, no podem apagar el mòbil durant un concert, una obra de teatre, una pel·lícula o una classe mateix, és que realment tenim un problema. No hi ha altres estones al llarg del dia per a utilitzar-lo?, com es pot aprendre sense una atenció mínima en una classe?, com es pot gaudir d'un concert o d'una obra teatral si estàs més pendent de la pantalleta que del que passa a l'escenari? Ja no es tracta només del fet que no pots estar concentrat/da en allò que estàs escoltant, sinó que esdevé una veritable falta de respecte cap als músics, actors/actrius o professorat, etc. segons sigui el cas.

La tecnologia ens ha canviat la vida però no podem deixar que aquesta dirigeixi totes les nostres accions. La música en directe, el teatre en viu, una conferència, una classe, una bona conversa, un passeig, una estona de silenci... són experiències úniques. No deixeu que una maquineta us impedeixi gaudir-les!

20 comentaris:

  1. Creiem que tens tota la raó. Ja que els alumnes no tindriem de fer tant ús del telèfon mòbil perquè els hi pot provocar al llarg del temps, tendinitis, i lesions de vista. Creiem que els alumnes no tenen que utilitzar-lo tant i estudiar més. Fent això podrem gaudir d'una vida millor :') Creiem que el professor ha fet bé de penjar la noticia perquè els alumnes se'n assabentin.


    Miquel Llaudet i Alba Esquerda :'') 1r ESO .C.

    ResponElimina
  2. Abril Gimènez Roca 1r ESO B

    A veure jo si que e tret algun cop el telèfon a classe no diré que no, pero, a un consert, opera... clar que no el treure, pero si m'avorreixo molt si, el treuria, no vull ofendre'ls perque me sembla molt be el seu treball, pero no em va, i si me avorreixo trec el mòbil, perque no me aniré a dormir al auditori...
    I això és lo que volia comentar
    ABRIL GIMÉNEZ 1r B

    ResponElimina
  3. Nosaltres creiem que en aquesta edat es normal utilitzar freqüentment els moblis, però també creiem que tampoc se'n ha de fer un ús excessiu d'aquestes aparells, tot i així la joventut de avui en dia no ho aplica. Quan anem pel carrer podem comprovar que els nois i noies joves estan amb el mòbil. S'ha de respectar quan vas a veure un espectacle com una opera pel·lícula... però si per exemple es espectacle molt avorrit nosaltres i moltes persones traurien el mòbil. Fins aquí el nostre comentari.

    Júlia Ranera i Mireia Duaigües

    ResponElimina
  4. Jo crec que en aquests moment estem en una "era digital", i es molt normal que els joves utilitzem el mòbil constantment, però tampoc se n'ha de fer un ús excessiu ja que en un concert, en una classe o en una xarrada has de prestar atenció.
    també penso que els adults es queixen massa de que estem enganxats al telèfon mòbil però tampoc tenen tanta raó, perquè si ells haguessin nascut en una època tecnològica també estarien fent un ús freqüent del mòbil.
    Ares Leiva 1r D

    ResponElimina
  5. Jo crec que no s'hauria de fer un ús excessiu dels telèfon mòbils, perquè et pot fer mal a la vista i a demés, es de molt mala educació que estiguis mirant un teatre, òpera, pel·lícula etc...
    Però també si que es cert es que si t'avorreixes molt, no pots evitar d'agafar el mòbil. Però si tens que anar a mirar una pel·lícula, teatre, opera i creus que no t'ha d'agradar o que t'has d'avorrir, doncs directament no hi vagis.

    Jana Oliver 1rD

    ResponElimina
  6. Jo opino que, si que es veritat que estem molt enganxats al móvil, alguns més que d'altres, però la gran majoria estem obsecionats. També es veritat que nosaltres em nascut en una època on de la tecnologia se'n fa un gran ús. Amb això no vull dir que per aquesta raó tinguem de fer servir aquestes eines a tot arreu on anem (concerts, teatres, aula de classe...) Tindriem d'intentar reflexionar i plantejar-nos de la manera que ens estan influint aquests aparells en el nostre dia a dia.

    Odet Baiges 1r. ESO C

    ResponElimina
  7. Jo crec que el mòbil es dels millors invents de tots i estan per comunicarte de forma moderado pero tampoc està perquè els nens/a el treguin a classe com he pogut llegir en alguns altres comentaris i tampoc es que el mobil sigui un invent dolent, però heu de entendre que em nascut a la era tecnològica i es el més normal però nem de fer un bon us no per passarte viciat tota la tarde però el mòbil segueix sent per mi el millor invent del món. Personalment crec que no em d'estar tant viciats però fins que no m'he llegit la notícia no li donava importància.

    I <3 Mòbil

    Andreu Vicente 1rC :) :) :) :) :) :) :)

    ResponElimina
  8. Jo estic d'acord perquè la majoria estan enganxats al mòbil, perquè les tecnologies han anat avançant i a demes tots el nens o adults que estan enganxats de gran poden tenir una en fermetat perquè no es bo esta tantes hores enganxat al mòbil. Tenim que fer un plantejament perquè això no passi ,a mes de estar enganxats tant al mòbil podríem sortir a jugar al carrer...Tenim que millorar i trobar una solució!!!

    DAVID NOGUERA 1rC

    ResponElimina
  9. jo no trobo que sigui per tan, nosaltres em nascut a una època on els aparells mòbils són escencials, i es normal que els utilitzem o els portem sempre a sobre, ja que, els tenim per alguna raó. En el nostre dia a dia necessitem el móbil, quan ens avurrim, quan trobem a faltar a un amic i parlem amb ell pel whatssap, quan em de trucar a la mare per alguna raó...Si que hi ha joves que estan molt enganxats, i la seva vida depén del móbil, però això son casos a part, jo trobo que en general estem una mica enganxats però perquè ens agrada estar sempre amb contacte amb tots els nostres amics i ho fem amb el mòbil.Els adults, veieu preocupant que estiguem tan amb el mòbil, però ens heu d'entendre, tenim molts amics i necessitem parlar amb ells en tot moment, i tampoc ens agrada aburrir-nos, aixíque l'agafem per entretenir-nos, quan anem a una obra de teatre, al cinema, amb un concert...no acostumem a estar amb el mòbil,com a molt l'obrim en algun moment per a veure si algú ens ha trucat o enviat un missatge.
    en conclusió, no trobo que sigui tan preocupant.
    Marta López 1r.ESO C

    ResponElimina
  10. jo crec que hi ha persones que estan excessivament enganxats al telefon movil però i ja persones que utilitzen el telefon si. Pero no quan estan amb un teatre obra d'art o el que sigui i a gent que el utilitza a casa al pati quan estan amb els amics i aixi vale. Pèro també es cert que hi ha gent que s'àuria de fer mirar la seva adic cio al watts app perquè el que no pot ser es que estiguis a la taula del final de la classe i quan estem fent un treball o el professor explique i que hi hagi tres o quatre persones amb un grup parlant a la vegada.

    xavi gispert 1r c

    ResponElimina
  11. Penso que hem nascut a una època tecnològica. Fa anys, quan no existien cap d'aquests aparells, els nostres avantpassats eren molt més feliços perquè no es preocupaven ni de la meitat de tonteries que ens preocupem nosaltres i només pensaven en passar-seu bé. Nosaltres, en canvi, podem veure escenes quotidianes d'una colla d'amics, enganxats al móvil i sense parlar entre ells, o fins i tot parlant a través de la pantalla.
    En una opera, un teatre o un concert, no he tret mai el móvil per respecte als personatges que estan a sobre de l'escenari.
    Penso que hauríem de fer un ús més adequat d'aquestes eines i fer-les servir només en els moments necessaris i no durant tot el dia.

    Clàudia Coiduras, 1r ESO C.

    ResponElimina
  12. Jo opino, que si anem a veure una obra de teatre, òpera, concert, etc... No tendriem de fer servir el móvil, principalment per respecte als que estan actuan a l'escenari.
    Jo, directament no agafaria el mòvil, perquè en aquell moment estem atents el que estem veient, o el que estem sentint, i no pendens de la pantalla del mòvil.
    Paula Ribot 1r-C
    Per una altra part, també tenim d'entendre que nosaltres em nascut en una etapa on dels aparells tecnològics se'n fa una gran utilitat.
    Podem millorar l'ús de fer servir tan els mòvils, per al llarg de la vida, no tenir problemes de vista, etc...

    ResponElimina
  13. jo crec que tots els que utilitzen el mòbil a les classe estan dona una falta de respecte per els professors que estenen que preparar el que farem a classe... i estem tots amb el mòbil a les mans i no deixar-lo d'utilitzar-lo, i el tindrien que deixar a casa per fer d'altres coses amb els amics o parlar amb d'altra gent o fer alguna altra cosa.
    1r ESO B Oscar Domingo

    ResponElimina
  14. Si que és una falta de respecte per als professors fer servir el mòbil en hora de classe, en un teatre, en un concert, en un cinema, etc.
    Però és molt difícil no mira el whatsapp, o el facebook,
    Però podri-em intentar no estar "conectats" tant al mòbil.

    ResponElimina
  15. Jo crec que es de mala educació treure el mòbil enmig d'un concert, una obra de teatre o a la classe, encara que de vegades u fem.
    També, per evitar l'ús del telèfon a classe, els professors podrien posar una caixa on els alumnes hi podrien deixar els mòbils i al acabar totes les classes, retornar-los a cadascú.
    La societat sestà tornant molt addicta al mòbil, al "facebook" al ask... No se com ho solucionarem:$
    Ester Gallart

    ResponElimina
  16. Aixo de utilitzar el movil a clase le bist mooooooltes begades o perque se aborreixen o per quedar be yo no l'utilitzo may ni en casa perque trovo que es una perduda de temps si podem fer tot aixo desde el ordinador de casa, el mobil per mi los serveix per truca y res mes.


    Juanma Lozano 1r A

    ResponElimina
  17. aquesta noticia esta mol i ademes es mol interesan.

    ResponElimina
  18. Jo crec que és molt cert el que explica aquest article.
    La gent que ens envolta, us en doneu compte del gran us que en fem, la majoria de nosaltres no ens donem compte. Hauriem de dedicar menys temps al mòbil, perquè ens perjudica molt. Però a la vegada en moltes ocasions ens costa deixar-lo.
    En una obra de teatre no seria el més adequat per respecte, utilitzar l'aparell.
    Després d'haver-me llegit aquest article, entenc als professors, pares etc, es deuen sentir fatal, perquè al cap i a la fi només volen el millor per a nosaltres.

    1rESO A
    Ares Teixidó Garcia

    ResponElimina
  19. Jo també crec que és una manca de respecte pel professorat que els alumnes treguin el mòbil a mig de classe i comencin a parlar pel whatsapp, o que enganyin als professors dient que estan fent servir la calculadora, i estan fent una altra cosa amb el mòbil menys el que han dit que estan fent servir, ( en aquest cas a calculadora). Com heu dit alguns, jo sóc un d'aquells que no poden estar 55 minuts sense agafar el mòbil. Però jo crec que és una manca de respecte anar al cinema, al teatre o a la òpera i treure el mòbil allí davant de tothom i començar a parlar pel whatsapp o el que sigui.

    ResponElimina
  20. Si que és una falta de respecte per als professors fer servir el mòbil en hora de classe, Peo hi han profesors qI joue escolten el soroll d' el wattsap i no diuen res. i ami em sembla que si escolten el sorollet aquell tindrien que requiza el movil perque sino pase lo que pase.
    NEUS MAYAL.

    ResponElimina