divendres, 11 de març del 2016

El ritme del Montsuar! (15 anys de grup musical a l'institut)

Resum de l’article realitzat per Adrià Del Egido i Paula Garrido 
de 2n de batxillerat per a la revista “Tram de tralla”
(resum i revisió final: Maribel Serrano i Ramon Llanes)

T’agrada la música? Vols formar part d’un grup? Vols saber més coses sobre el Montsuar? Per tot això, us animem a conèixer l’inici del grup musical i la seva trajectòria durant 15 anys!! A més a més, trobareu testimonis d’antics membres del grup.

El grup de música de l’institut Manuel de Montsuar va iniciar el seu trajecte l’any 2001 per iniciativa del professor de música del centre, el Ramon Llanes, amb la finalitat d’aportar una alternativa musical engrescadora, especialment per a l’alumnat de 2n cicle. Per adquirir tot el material necessari van recórrer a l’AMPA i a la direcció de l’institut (el director era llavors el Francesc Mayós). Gràcies a això, van aconseguir el material bàsic per poder treballar: bateria, amplificadors, guitarra, baix i equip de veus.

2004 - Segona edició del Secundària Rock celebrat al nostre institut. D’esquerra a dreta: Albert Cots, Laura Fontanals, Alba Quinquillà, Georgina Navarro, Laura Sánchez i Oriol Domingo.La idea del grup musical és intentar reunir cada curs un conjunt d’alumnes que tinguin ganes de cantar i/o tocar música pop-rock. Pel que fa al format, amb el temps ha anat canviant. Quan l’horari era de matí i tarda es quedava al migdia però actualment per assajar es fa en algunes hores d’esbarjo.


2007 - Secundària rock a l’Auditori Enric Granados. D’esquerra a dreta: Ramon Llanes, Conan Fraile, Ricard Àrias, Xavier Àrias, Sandra Gómez, Xavier Piñol, Joan Miquel, Llubí Casas, Edgar Torres i Irene Monfà.

Tots podem pensar que per formar part d’un grup musical cal tenir coneixements previs però, en aquest cas, el que és important és la motivació de l’alumnat. Cal dir que alguns alumnes han après a tocar la guitarra i el baix amb les poques classes que han rebut al centre i, sobretot, gràcies a l’esforç que hi han dedicat.

2009 - Secundària Rock: assaig (antiga classe de música!). D'esquerra a dreta: Eva Arcega, Sara Ocaña, Xavier Piñol, Ricard Àrias i Vanessa Padilla. 

Com la majoria ja sabeu, el grup musical toca en cada celebració del centre: Festival de Nadal, la Festa de l’Intercanvi, el Dia de la Pau, el Festival de Final de curs, els actes de final de 4t d’ESO i 2n de batxillerat... però també fa alguna actuació fora del centre cada any al Secundària Rock. Aquesta trobada pretén mostrar i compartir la feina feta al llarg del curs, alhora que motivar i estimular la participació en grups musicals i facilitar el coneixement mutu entre els intèrprets.

2012 - Secundària Rock. D’esquerra a dreta: Clara Carmona, Oriol Vázquez, Christian Numbi, Arnau Costes, Jasmina Tost, Arnau Moreno, Pol Torres i Gerard Escribà.

Per tant, la idea del grup musical no és competir i, en tot cas, el que s’ha fet és ajudar a impulsar les bandes musicals que han pogut sorgir dels propis alumnes que sí que han estat adreçades a concursos competitius. Com us podeu imaginar, des del 2001 bastants alumnes han passat pel grup. Un nombre significatiu d’aquests s’ha dedicat a la docència musical, altres canten en corals o toquen en algun grup. Fins i tot hi ha exalumnes que són concertistes, tant de música clàssica com de pop-rock!


2013 - Grup de música (assaig a la nova classe de música). D’esquerra a dreta: Marçal Font, Anna Moragues, Anna Alcalde, Xavier Pedrosa, Laia Bertomeu, Dídac Peinado, Tània Chumillas, Marc Casanoves, Clara Espinosa, Aziz Dia i Fiona Jové.


Les valoracions que s’extreuen d’una experiència com formar part del grup de música són molt positives. Tot i que sempre hi podria haver millors condicions com, per exemple, pel que fa a l’estona disponible per poder assajar cosa que impedeix que es pugui practicar amb més tranquil·litat i poder afrontar un repertori més complex.
Gràcies a la música en directe que troben als diferents concerts, s’ha aconseguit que l’alumnat, en general, tingui una cultura musical més amplia, que aprenguin a gaudir del fet artístic i del directe i a perdre una mica la vergonya.

2013 - Secundària Rock (taller matinal). D’esquerra a dreta: Clara Espinosa, Dídac Peinado, Fiona Jové, Marçal Font, Anna Alcalde, Anna Moragues, Laia Bertomeu, Laura Vázquez, Maria Foix i Ramon Llanes.

2014 - Festival de Nadal al nou Poliesportiu. D'esquerra a dreta: Dani Pérez, Anna Alcalde, Guifré Balasch, Marçal Font, Maria Foix, Daria Gorokhova i Núria López.

Actualment l’institut compta amb un fantàstic grupet d’alumnes de 1r d’ESO que són la llavor del grup musical dels anys vinents, tot i que també hi ha unes noies, sobretot de 1r de batxillerat, que continuen col·laborant amb el grup i que seran les encarregades de representar el nostre institut el 19 d’abril de 2016 al Secundària Rock.

2015 - Secundària rock al Cafè-Teatre de l'Escorxador. D’esquerra a dreta: Núria López, Laura Vázquez, Ariadna Rubí, Maria Foix i Oriol Vázquez (bateria).

 
ENTREVISTES A 3 EXALUMNES QUE ARA ES DEDIQUEN A LA MÚSICA:
  
Arnau Moreno 


- Quin record tinc del grup? 

Positiu. Començant pel Ramon Llanes i acabant pels altres integrants. Jo recordo que m’ho passava de conya perquè era una activitat positiva dins de la tempesta de deures/feina/exàmens que l’institut comporta. Els concerts que vàrem fer (Secundària Rock, Festivals de l’institut…) van sortir bé i els recordo amb emoció.

- T’ha ajudat el grup musical en la teva carrera? 

El grup de l’institut, almenys per mi, em va servir per a veure i començar a trobar-me en dinàmiques de grup i entendre com s’han de fer mínimament les coses. Em va servir als inicis i ara estic estudiant Creation&Production of Commercial Music a Barcelona. Per arribar on un vol arribar, l’única eina vàlida i útil és el treball, i millor quan és grupal. Treballar del que t’agrada o estudiar el que realment ets, et fa més fàcil la vida.

Laura Fontanals

- Quin record tinc del grup?

D​el grup musical en tinc un molt bon record: hi vaig estar tots els anys d'ESO i batxillerat i fins i tot un any més tard el vaig portar com a monitora. Recordo que ens passàvem moltes hores del pati a l'aula de música tocant i preparant noves cançons i que per a nosaltres era la millor forma de passar les estones lliures. Vaig tenir la sort que en el meu curs érem fins a 7 estudiants de música del conservatori i que, a més a més, la majoria dels que en formaven part eren del meu grup d'amics, així que no en puc tenir millor record. Recordo haver tocat en un festival malalta i amb febre! però en el moment en el qual estava a l'escenari se'm van passar tots els mals i em vaig oblidar del malament que em sentia!
- T’ha ajudat el grup musical en la teva carrera?

Ara sóc guitarrista clàssica professional i em dedico plenament a la música. El grup va ser un impuls positiu i una gran experiència on, a més de fer música, ens divertíem. En el meu cas va ser bastant decisiu el suport del Ramon Llanes en el meu projecte final de Batxillerat que vaig fer encarat a la guitarra i durant el qual em vaig plantejar la possibilitat de fer-ne la meva professió.

Ricard Àrias

- Quin record tinc del grup?

Personalment per mi el grup de l'insti va ser un abans i després per la meva felicitat. Érem tots companys i ens vam anar fent amics a poc a poc. Vaig aprendre moltíssim i vam viure experiències molt interessants com anar a trobades musicals entre grupets de diferents instituts. Tot era molt significatiu per mi i em va ajudar a deixar de ser el noi tímid que era. Sobretot no em trauré del cap la sensació que tenia al pujar a l'escenari, que en aquell llavors es feia al menjador, i tothom aplaudia. Potser era una tonteria, però per aquella època era molt important per a mi.

- T’ha ajudat el grup musical en la teva carrera?

Tot té a veure. El grup ha influenciat molt el meu camí i va ajudar que aprengués un munt de coses que m'han ajudat, no només com a instrumentista, sinó també a estar dins d'un grup de musica, i fins i tot a la vida.
Actualment, sóc professor d'instrument en un col·legi de Lleida, estic tocant professionalment al grup La Cosa Nostra amb un altre membre dels que vam estar al grup musical de l'institut (el Xavier Pinyol) i em dedico a l'Ensenyança Primària en l'especialitat de música. Sobretot li vull donar les gràcies als músics que em van ajudar a ser qui sóc ara i al professor de música, el Ramon Llanes.
 *                             *                          *
Moltes. moltes gràcies a tothom que ens ha ajudat d'una manera o una altra a tirar endavant aquesta iniciativa! 

1 comentari:

  1. Molt bon resum, quants records! El Ramon Llanes té un "noseque" què fa que estimis la música!

    ResponElimina